Proteinele

Ce sunt, de ce sunt atât de importante și unde le poți găsi? S-ar putea să știi ce alimente conțin proteine, dar te-ai întrebat vreodată ce sunt de fapt proteinele și de ce ar trebui să le incluzi în mesele tale zilnice?

O mare parte din organismul nostru este formată din proteine, în jur de 15%1.Proteinele joacă un rol important în organism. 

*Proteinele pe care le consumi și proteinele din corpul tău sunt alcătuite din unități mici numite aminoacizi. Ai auzit adesea că aminoacizii sunt considerați “componentele de bază ale mușchilor”, deoarece aceste unități individuale mici sunt asamblate în diferite moduri pentru a construi proteine.

Unele dintre ele sunt numite “esențiale”, ceea ce înseamnă că trebuie să le obții din alimentele pe care le consumi deoarece organismul nu le poate produce. Alți aminoacizi sunt considerați neesențiali, deoarece corpul tău are capacitatea de a-i produce. Corpul tău utilizează ambele tipuri pentru a reuni diverse proteine din organism, cum ar fi celulele musculare, enzimele și hormonii. Toate celulele din corpul nostru și, implicit, țesuturile și mușchii noștri sunt făcuți din proteine. Ei îndeplinesc funcții cruciale – de exemplu, capacitatea de a da celulelor noastre formă și structură. 

**Proteinele de origine animală conțin toți aminoacizii esențiali, în timp ce majoritatea proteinelor vegetale (cu excepția soia) nu au cantitatea adecvată pentru unul sau mai mulți aminoacizi esențiali. 2

Întrucât alimentele vegetale sunt diferite și au o compoziție unică de aminoacizi, nu este dificil să obții toate elementele esențiale în cadrul unei diete vegetariane, atât timp cât consumi o varietate de alimente. Pudrele proteice obținute din proteine vegetale, cum ar fi soia, orezul și mazărea sunt o soluție excelentă pentru vegetarieni și vegani. Ele ajută la creșterea aportului de proteine cu un conținut relativ scăzut de calorii. Sunt ușor de adăugat în alimente precum shake-urile proteice, fulgi de ovăz fierți și chiar supă pentru a stimula proteinele. Poți personaliza cantitatea pe care o utilizezi pentru nevoile tale individuale.

1               Heymsfield SB et al. Metode de compoziție multi-componentă moleculară la nivel de compoziție corporală: evoluția conceptelor și direcțiilor viitoare. Obes Rev. 2015 Apr;16(4):282-94.

2           Hughes GJ, et al. Scorurile de aminoacizi corectate în digestibilitatea proteinelor (PDCAAS) pentru izolatele și concentrațiile de proteine din soia: criterii de evaluare. J Agric Food Chem. 2011 Dec 14;59(23):12707-12.

*      Proteinele contribuie la creșterea și menținerea masei musculare și la menținerea sănătății sistemului osos.

**   Proteinele contribuie la menținerea sănătății sistemului osos.

SUPORT PENTRU TINE:
- Dacă ai nevoie de susținere și un plan alimentar care să te ajute să obtii anumite obiective țintă, te pot ajuta. Nu ezita să mă contactezi pentru orice întrebare

- Beneficiază gratuit, de o evaluare de wellness online (20 minute) și primește sfaturi personalizate pentru atingerea propriilor obiective- 

Dacă nu suntem prieteni pe facebook, mi-ar placea să devenim și astfel să nu pierzi foarte multe informații și noutăți. Accesează acum www.facebook.com/iancu.m.ionut sau caută pe facebook grupul In Superforma Tot Anul (click aici), solicită intrarea în grup, iar la întrebarea cine te-a invitat, scrie Marian Iancu

Ai nevoie de inspirație? Accesează câteva istorii de succes aici.

- Cartea mea de vizita este aici

Să ne auzim cu bine sănătoși!

Marian Iancu 

Comentarii
* E-mailul nu va fi publicat pe site.