Oferă-i inimii tale grija si dragostea pe care le merită

Cum să ai grijă de inima ta

Un număr din ce în ce mai mare de oameni încep să conștientizeze cât este de important să ai o inimă sănătoasă.

Discuția despre legătura dintre alimentație și o inimă sănătoasă este de când lumea, așa că știm ce ar trebui să facem. Să avem grijă de greutate. Să fim atenți la aportul total de grăsimi și să avem o cantitatea mică de grăsimi saturate. Să monitorizăm cantitatea de sare consumată. Să consumăm mai multe alimente bogate în fibre – ca leguminoasele și ovăzul.

Avem nevoie însă și de un echilibru al acizilor grași.

Pe vremuri, sfaturile medicale privind grăsimile alimentare erau unele elementare: grăsimile saturate sunt rele și grăsimile polinesaturate sunt bune.

Însă acum lucrurile sunt mai complexe. Și asta din cauza preocupărilor din ce în ce mai mari că nu am consuma un echilibru corect de grăsimi Omega-3 și Omega-6: ceea ce ne afectează sănătatea.

Omega 3  si Omega 6  sunt acizi grasi “esentiali pentru că organismul nu îi poate sintetiza, așa că îi obținem din alimentele consumate.

În cantități mici, acizii grași esențiali sprijină îndeplinirea unor funcții importante ale organismului, precum circulația sangvină, vederea și funcționarea creierului.

Problema este că în general mâncăm prea mult Omega 6 și Omega 3 insuficient.

Unul din cele mai bune moduri prin care îți poți crește aportul de Omega 3 este mâncând mai mult pește în timpul săptămânii, pentru a crește nivelurile de EPA și DHA sănătoase.

Acești acizi grași se găsesc în pește și ajută la asigurarea funcționării normale a sistemului cardiovascular.

Însă sunt multe persoane care nu consumă suficient pește. Peștele proaspăt este foarte bun, însă cel în conservă este mai la îndemână. Dacă nu îți place peștele, poți consuma suplimente de ulei de pește (însă nu uita: suplimentele alimentare nu trebuie folosite ca înlocuitor pentru o alimentație variată).

Cum să mănânci pentru a avea o inimă mai sănătoasă

  • Consumă mai multe fructe, legume, cereale integrale și leguminoase, deoarece acestea îți oferă vitamine, minerale, fibre și antioxidanți
  • Ține sub control aportul total de grăsimi saturate și grăsimi totale, consumând proteine sănătoase, cu puține grăsimi)
  • Consumă acizi grași nesaturați din alimente precum peștele, nucile, avocado sau uleiul de măsline
  • Alege lactate fără grăsime sau cu conținut redus de grăsime, piept de pui, carne roșie slabă și surse vegetale de proteine, ca fasolea, lintea și tofu
  • Limitează grăsimile adăugate, de exemplu reducând sosurile, produsele tartinabile și prăjelile
  • Evită mâncărurile foarte procesate
  • Consumă mai multe alimente bogate în fibre (cartofi dulci, fructe de pădure, prune, broccoli și morcovi)

Când vine vorba de inimă, lucrurile sunt complexe asa ca nu uita să ai  grijă de inima ta! 

SUPORT PENTRU TINE:
- Dacă ai nevoie de susținere și un plan alimentar care să te ajute să obtii anumite obiective țintă, te pot ajuta. Nu ezita să mă contactezi pentru orice întrebare

- Beneficiază gratuit, de o evaluare de wellness online (20 minute) și primește sfaturi personalizate pentru atingerea propriilor obiective- 

Dacă nu suntem prieteni pe facebook, mi-ar placea să devenim și astfel să nu pierzi foarte multe informații și noutăți. Accesează acum www.facebook.com/iancu.m.ionut sau caută pe facebook grupul In Superforma Tot Anul (click aici), solicită intrarea în grup, iar la întrebarea cine te-a invitat, scrie Marian Iancu

Ai nevoie de inspirație? Accesează câteva istorii de succes aici.

- Cartea mea de vizita este aici

Să ne auzim cu bine sănătoși!

Marian Iancu

Comentarii
* E-mailul nu va fi publicat pe site.