Cum să alegi corect între acizii grași Omega 3 și Omega 6?

Termenii ‘omega-3’ și ‘omega-6’ se referă la structura chimică a acizilor grași, și există mai multe tipuri de acizi grași omega-3 și omega-6 pe care îi consumăm, nu doar un tip. În cadrul fiecărui grup există acizi grași esențiali – aceștia sunt acizii pe care trebuie să îi consumăm, deoarece organismul nostru nu produce cantități suficiente. În cantități mici – și echilibrate – acizii grași esențiali ajută la susținerea creșterii, a vederii și, totodată, la funcționarea creierului.

Problema este că echilibrul care ar trebui să caracterizeze dieta noastră de fapt nu există – astfel, consumăm acizi grași de tip omega-6 în exces, dar nu consumăm cantități suficiente de omega-3. Și când acest echilibru nu există, sănătatea noastră este cea care are de suferit. Nu a fost mereu așa – dieta strămoșilor noștri îndepărtați reușea să echilibreze aportul de acizi grași datorită mâncărurilor de tip vegetal pe care ei le consumau, cum ar fi legumele, fructele, nucile și semințele.

Dar pe parcursul ultimilor 150 de ani, aproximativ, dieta noastră s-a schimbat atât de mult încât în prezent consumăm o cantitate de omega-6 de până la 15 ori mai mare decât cantitatea de omega-3, fapt care ne dezechilibrează total dieta. Unul din factorii care contribuie cel mai mult la acest dezechilibru este cantitatea uriașă de ulei din cereale pe care o consumăm – și aici, un caz particular îl reprezintă uleiul de porumb, care este una din cele mai bogate surse de grăsimi omega-6. Suntem supraîncărcați cu omega-6, care se găsește în mai toate alimentele, de la mâncăruri prăjite, alimente coapte și gustări crocante, până la sosuri pentru salate gata pregătite și dulciuri, dar, în același timp, nu consumăm nici pe departe cantități suficiente de acizi grași de tip omega-3 – care provin în special din pește, dar și din alimente precum legumele și nucile de orice tip.

Prin simpla reducere a consumului de grăsimi vom ajuta la re-echilibrarea dietei noastre, de vreme ce sursa principală de acizi grași de tip omega-6 este constituită de mâncărurile grase pe care le consumăm. Apoi, încercați să consumați mai mult pește dacă puteți. Dacă nu puteți să introduceți peștele în meniu de mai multe ori pe săptămână, ați putea să luați în cosiderare și suplimentele pe bază de ulei de pește.

Legumele și fructele au în mod natural o cantitate echilibrată de acizi grași, prin urmare încercați să le includeți la fiecare masă. Fructele stochează grăsimea mai ales în semințe, prin urmare fructele cu semințe care se pot consuma – cum ar fi fructele de pădure și kiwi – reprezintă surse extraordinare de grăsimi sănătoase. Puteți totodată să consumați nuci și semințe ca gustări, de exemplu. Sunt o alternativă excelentă pentru chips-uri și biscuiți, care pot fi plini de grăsimi mai puțin sănătoase de tip omega-6.

SUPORT PENTRU TINE:
- Dacă ai nevoie de susținere și un plan alimentar care să te ajute să obtii anumite obiective țintă, te pot ajuta. Nu ezita să mă contactezi pentru orice întrebare

- Beneficiază gratuit, de o evaluare de wellness online (20 minute) și primește sfaturi personalizate pentru atingerea propriilor obiective- 

Dacă nu suntem prieteni pe facebook, mi-ar placea să devenim și astfel să nu pierzi foarte multe informații și noutăți. Accesează acum www.facebook.com/iancu.m.ionut sau caută pe facebook grupul In Superforma Tot Anul (click aici), solicită intrarea în grup, iar la întrebarea cine te-a invitat, scrie Marian Iancu

Ai nevoie de inspirație? Accesează câteva istorii de succes aici.

- Cartea mea de vizita este aici

Să ne auzim cu bine sănătoși!

Marian Iancu 

Comentarii
* E-mailul nu va fi publicat pe site.