Ce se întâmplă în creierul copilului când mănâncă zahăr. Toți părinții trebuie să știe asta!

Dacă până acum nu erai pe deplin convinsă de cât de nociv este zahărul pentru copilul tău, parcurge și articolul de mai jos. Vei afla că un consum constant de alimente cu zahăr va afecta inclusiv sănătatea sa psihică, în condițiile în care generează un impact negativ asupra creierului.

  1. Efectele consumului de zahăr asupra creierului copilului
  2. Cum poate fi protejat creierul copilului de efectele zahărului

Efectele consumului de zahăr asupra creierului copilului

Se va dezvolta dependența de dopamină
Întrucât alimentele dulci sunt preferate, creierul va simți că a primit o recompensă, iar sistemul dopaminergic mezolimbic se va activa. În aceste condiții, se eliberează dopamina, un semnal chimic al neuronilor care arată că s-a petrecut un eveniment care a plăcut.
Pe măsură ce se va consuma zahăr, dopamina se va elibera din ce în ce mai des, iar copilul va simți nevoia să mănânce din ce în ce mai multe dulciuri tocmai pentru a avea parte de dopamină.
Practic, se va dori cât mai mult zahăr pentru a se resimți din nou starea de bine generată de dopamină.


Zahărul afectează neuroplasticitatea creierului
Neuroplasticitatea presupune transformarea permanentă a creierului, remodelarea sa. Dacă un copil va consuma mult zahăr, creierul său se va adapta stimulării frecvente. Odată ce se ajunge la așa ceva, va avea nevoie să aibă parte de cât mai mult pentru același sentiment al recompensei. 

Pentru a se putea rezista tentației de a mânca alimente dulci, este necesar să se implice neuronii din cortexul prefrontal, ce au și rolul de a impune autocontrolul, de a amâna gratificația și de a lua decizii. Acești neuroni inhibitori (care eliberează și GABA, acidul gama aminobutiric, care este util în calmare, în relaxare, în asigurarea unui somn liniștit etc.) sunt afectați de zahăr, ceea ce duce la o reducere a capacității de a rezista tentației de a consuma alimente dulci.
Un studiu a ajuns la concluzia că acest impact negativ al consumului de zahăr este evident și din următoarea perspectivă: creșterea dorinței de a beneficia de alimente dulci, bogate în calorii, inclusiv când nu ne este cu adevărat foame. Cu cât se vor mânca mai mult astfel de alimente, cu atât se va intra într-un cerc vicios, prin care se va tânji din ce în ce mai mult după ele.

Consumul de zahăr influențează negativ dispoziția
Atât la adulți, cât și la copii, zahărul stimulează fluctuațiile de dispoziție și compromite capacitatea de a controla emoțiile.
Un studiu amplu, ce a implicat peste 20.000 de persoane, a evidențiat următorul aspect: cu cât se consumă mai mult zahăr, cu atât va crește predispoziția spre depresie.
De-a lungul timpului, oamenii de știință au sesizat, la copiii și la adulții afectati de diabetul de tip 2, că în caz de hiperglicemie se intensifică stările depresive sau cele de anxietate.

Zahărul afectează memoria
Consumul de zahăr influențează negativ inclusiv regiunea din creier numită hipocamp (esențială în funcționarea memoriei). Studiile au arătat că alimentele bogate în zahăr afectează capacitatea de aducere-aminte chiar și când este vorba despre lucruri cunoscute.
Mai mult, s-a constatat că un consum ridicat de alimente dulci în timpul sarcinii afectează hipocampul nou-născutului și crește predispoziția spre inflamație.

Cum poate fi protejat creierul copilului de efectele zahărului

Copilul va putea fi mai ferit de consecințele negative ale consumului de zahăr dacă se vor lua și următoarele măsuri:
• Alimentele dulci să nu ocupe mai mult de 5% din totalul de calorii dintr-o zi (este o recomandare dată de Organizația Mondială a Sănătății)
• Se va elimina consumul de băuturi dulci din comerț
• Evitarea, pe cât posibil, a alimentelor bogate în carbohidrați
• Înlocuirea alimentelor pline de carbohidrați cu cele care conțin fibre, proteine de calitate și grăsimi sănătoase
• Implicarea în cât mai multe activități fizice (acestea au rolul de a reduce nivelul zahărului din sânge și de a utiliza mai bine insulina)
• Pune la dispoziția copilului gustări cât mai sănătoase și mai atractive, care să-l țină departe de alimentele care se bazează pe un conținut ridicat de zahăr
• Gătește cât mai mult acasă 


SUPORT PENTRU TINE:
- Dacă ai nevoie de susținere și un plan alimentar care să te ajute să obtii anumite obiective țintă, te pot ajuta. Nu ezita să mă contactezi pentru orice întrebare

- Beneficiază gratuit, de o evaluare de wellness online (20 minute) și primește sfaturi personalizate pentru atingerea propriilor obiective- 

Dacă nu suntem prieteni pe facebook, mi-ar placea să devenim și astfel să nu pierzi foarte multe informații și noutăți. Accesează acum www.facebook.com/iancu.m.ionut sau caută pe facebook grupul In Superforma Tot Anul (click aici), solicită intrarea în grup, iar la întrebarea cine te-a invitat, scrie Marian Iancu

Ai nevoie de inspirație? Accesează câteva istorii de succes aici.

- Cartea mea de vizita este aici

Să ne auzim cu bine sănătoși!

Marian Iancu 

Comentarii
* E-mailul nu va fi publicat pe site.