Ai început să faci sport? Evită aceste 5 greșeli!

Atunci când începi un plan de exerciții este foarte ușor să faci greșeli – fie din neștiință, fie din exces de zel – iar acestea îți pot sabota obiectivele pe termen lung. Mai jos găsești cele mai frecvente cinci greșeli pe care le fac începătorii și câteva soluții pentru a le evita.

Greșeala 1 – Folosirea benzii de alergat în mod greșitMulte persoane se urcă pe banda de alergat, o setează la o intesitate mică și merg pe ea minute în șir în timp ce se uită la televizor. Este o activitate fizică îndelungată, dar cu intensitate mică. Desigur, este mai bine decât nimic, însă în acest mod arzi foarte puține calorii. Poate fi considerată o pierdere de timp…

Soluția: Setează banda de alergat la o intensitate care să te provoace cât de cât. Corpul tău arde calorii cu adevărat atunci când pulsul începe să crească și respiri greoi. Nu trebuie să depui un efort mare constant, ci e bine să alternezi vitezele și înclinația benzii de alergat – de exemplu, poți alterna un minut de alergare la intensitate mare cu 3 minute de mers in pas mediu.

Greșeala 2 – Poziția incorectă a spatelui

O greșeală care se poate observa adesea în sălile de fitness și nu doar la începători: poziția ”cocoșată” atunci când ridică greutăți sau când le pun jos. Această poziție incorectă supune mușchii spatelui unui nivel mare de stres  în mod inutil. Greșeala este cu atât mai periculoasă la cei care în restul zilei stau foarte mult la birou – ei se pot accidenta foarte ușor sau pot își pot provoca dezechilibre musculare greu de corectat mai târziu.

Soluția: atunci când ridici greutăți, îndoaie picioarele și folosește mușchii fesieri.

Greșeala 3 – Te concentrezi doar pe anumite grupe de mușchi

Este tentant să faci des ”abdomene”, în speranța că la un moment dat vei avea ”pătrățele”, așa cum este tentant să faci multe flotări pentru a avea bicepșii bine dezvoltați. Însă această tactică arde foarte puține calorii și nu influențează prea mult nivelul general de antrenament .

Soluția: foloseste la maxim timpul petrecut în sala de sport și fă exerciții combinate care pun în mișcare diverse grupe de mușchi. Aceste exerciții sunt mai solicitante și ard mai multe calorii, atât în timpul antrenamentului, cât și după.

Greșeala 4 – Pauze prea lungi

Atunci când lucrezi cu greutăți este tentant să faci pauze lungi  între seturile de exerciții ca să te odihnești mai mult. Evident, pauzele sunt necesare pentru ca mușchii să își revină după efort, însă când te odihnești prea mult tinzi să îți pierzi concentrarea.

Soluția: foloșete un cronometru și setează un timp exact pentru exerciții și unul pentru repaus. O altă idee foarte bună este să-ți folosești minutele de odihnă pentru a face exerciții cardio. Astfel îți menții pulsul ridicat, arzi mai multe calorii și îți îmbunătățești nivelul general de antrenament .

Greșeala 5 – Nu faci încălzirea

Este una din cele mai mari greșeli pe care le fac începătorii în sala de sport. Principalul risc este acela de a te accidenta, iar orice accidentare, pe lângă faptul că poate fi dureroasă, te împiedică să îți continui planul de exerciții. Înainte de orice antrenament este foarte important să-ți pregătești corpul și mintea. Astfel elimini riscul accidentărilor, febra musculară va fi mai puțin intensă, iar rezultatele generale vor fi mai bune.

Soluția: încearcă o încălzire dinamică prin exerciții cardio. Atunci când te grăbești, încălzirea poate fi formată din varianta mai simplă a exercițiului pe care urmează să-l faci. De exemplu, atunci când faci genuflexiuni cu greutăți, poți să te încălzești prin câteva genuflexiuni simple.

SUPORT PENTRU TINE:
- Dacă ai nevoie de susținere și un plan alimentar care să te ajute să obtii anumite obiective țintă, te pot ajuta. Nu ezita să mă contactezi pentru orice întrebare

- Beneficiază gratuit, de o evaluare de wellness online (20 minute) și primește sfaturi personalizate pentru atingerea propriilor obiective- 

Dacă nu suntem prieteni pe facebook, mi-ar placea să devenim și astfel să nu pierzi foarte multe informații și noutăți. Accesează acum www.facebook.com/iancu.m.ionut sau caută pe facebook grupul In Superforma Tot Anul (click aici), solicită intrarea în grup, iar la întrebarea cine te-a invitat, scrie Marian Iancu

Ai nevoie de inspirație? Accesează câteva istorii de succes aici.

- Cartea mea de vizita este aici

Să ne auzim cu bine sănătoși!

Marian Iancu 

Comentarii
* E-mailul nu va fi publicat pe site.